Obserwatorzy
niedziela, 2 maja 2010
Placki dwa z rabarbarem. I sok.
Rabarbar to trochę jakby smak wiosny.Te dwa placki są rózne- rózowy kolor jest wynikiem dodania do ciasta 2 budyni wiśniowych.Lepsze są chyba placki drozdzowe.Moje akurat są na proszku.
A teraz o soku.To przepis z niemieckiej ksiązki, wybpóbowany i godny polecenia ze względu na niepowtarzlny, orzeźwiający smak.Wartości odzywczych to on chyba nie ma.
Wiosenny rabarbar (najlepiej majowy) po umyciu i pokrojeniu w grubą kostkę zamrazamy.Czekamy na maliny. Na ok.3 kg rabarbaru potrzebna jest 1 szkalanka malin i 1 kg cukru (ja daję 1,5 kg). Rabarbar odrobinę rozmrazamy.Ja robię sok w radzieckiej jeszcze "sokowarce". Jak się to teraz nazywa?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz